Da Cuba gikk tom for olje

En fortelling om økologisk landbruk

when-cuba-went-out-of-oilMange kjenner sikker til Cuba som en noe annerledes stat i Karibia. Øya er stor og frodig, og er i dag fortsatt en type sosialistisk stat, hvor for eksempel helsestell, skole og kulturtilbud er gratis. Under den kalde krigen var Cuba avhengig av å kjøpe drivstoff fra Sovjetunionen, dette fordi USA nektet de andre oljeprodusentene i regionen å eksportere olje til Cuba.

Ettersom ting utover på 80-tallet begynte å vakle i Sovjetunionen, skjønte man på Cuba allerede tidlig tegningen og forberedte seg på oljemangel. Siden ingen høyteknologiske løsninger bød seg for landets problem på 1980-tallet, kikket man bakover for å finne alternativer som kunne innføres.

Derfor begynte et organisert program for å avle frem trekk-okser som kunne spennes foran plogen, og man begynte å lage landbruksutstyr slik det var blitt smidd femti år tidligere. Dette skiftet hadde flere fordeler. Man trengte ikke lenger å importere like mye drivstoff, produksjonen ble billigere, om noe mer arbeidsintensiv. Sammen med den økonomiske kollapsen, ble det også vanskelig å få tak i sprøytemiddel og gift, noe som førte til at man forsøkte å minimere skaden, ved å finne økologiske driftsformer som begrenset omfanget av skadedyr og sykdommer. Samtidig gjorde man bøndene halvveis selvstendige. På noe av landet dyrker i dag cubanske bønder avlinger som går til staten, som en slags skatt, eller som jordleie. På andre områder disponerer de fritt hva de ønsker å dyrke, noe som gir mer mangfold, og gode muligheter for at bøndene kan tjene litt ekstra.

For videre å spare bensin på transportkostnader, og utgifter til bensin, samtidig som folkehelsa ble fremmet, startet man også et stort prosjekt for hagebruk i byene. Her satte man kasser med jord på hustakene, og man oppfordret nabolagene til å dyrke opp små hager gjennom kursing. Disse tiltakene reddet landet gjennom en krise som kunne endt med sultedøden for mange.

I dag er situasjonen likevel mer stabil, og om blokaden av Cuba en gang opphører, så vil landet kunne levere fremragende økologiske produkter til et marked i USA som etterspør nettopp dette.