Den lille kjøkkenhagen

the-small-kitchen-gardenDen lille kjøkkenhagen kan være et positivt bidrag til familielivet, på så mange måter. Om man har barn, er det en fremragende måte å lære barna om hvor maten vår egentlig kommer fra. For en generasjon, som gjerne tenker at mat er noe som man får fra restauranter, eller fra butikken, så kan dette være en fin liten øyeåpner.

Samtidig er dette noe som man kan gjøre sammen. Selv om luking, graving og såing kanskje ikke er det første man forbinder med familiekos, så er det i alle fall en aktivitet som man er sammen om. I en hverdag, hvor de fleste av oss uansett ikke sliter oss ut med for tunge løft og fysisk slit, så hjelper det å se på det som litt trim, som man får betalt for på slutten.

Man ender nemlig opp med ren og god mat, og man vet hvor den kommer fra. Om man driver effektivt, sikkert etter at man har gjort en del feil, og prøvd seg frem, så kan en liten hageflekk ta seg av en god del av matbudsjettet. Den andre gleden er selvfølgelig at man kan dyrke frem en del ting som man kan tørke, fryse, konservere, sylte, eller safte.

Om man ønsker å bruke så lite gift som mulig, finnes det flere gode strategier for å klare seg. En enkel en, er å plante litt tobakk mellom nytteplantene. Tobakk er et naturlig plantevernmiddel, og insekter som har fått smaken for nikotin, kommer tilbake for å få mer. Det de ikke vet er at tobakk også er en ganske lumsk morderplante. Hvis den nemlig er blitt spist på, så blir den i løpet av få dager langt sterkere, og gir dermed en dødelig dose til de skadedyrene som spiser på planten. Om man kjenner noen som røyker eller snuser, kan man etter innhøstingen, tørkingen, gjæringen, og smakstilsettingen, overraske med litt hjemmelaget tobakk.