For mange folk på jorden?

for-many-people-on-earthEn utfordring som man i dag finner, er at det er i ferd med å bli for mange mennesker på jorden. Frykten som oppstår rundt en slik antakelse, er at på et tidspunkt kommer det dit at det ikke lenger er bærekraftige betingelser, for at alle kan overleve.

Allerede lever store deler av verdens befolkning i stor fattigdom, men alle må spise, de fleste trenger brennstoff, og de tar opp plass til et sted å bo.

Ser man rent matematisk på det, er det egentlig ikke så mange mennesker som det virker som. Skulle man pakket alle mennesker på jorda sammen i en kube, så ville denne kuben knapt dekke Manhattan-øya i New York. Noen påstår derfor at det kommer til å gå greit med flere folk, så lenge man finner noen billigere, og mindre miljø-ødeleggende former for å holde menneskearten i livet.

Andre mener at det er på tide å trekke i nødbremsen, og at den verste synden som man kan begå mot naturen, er å få barn. Derav følger det et argument om at alle mennesker burde slutte å formere seg, helt til befolkningsmengden synker. Ved å gjøre et energiregnskap er det noe fornuft i en slik tankegang. Får man et barn er det miljømessige fotavtrykket, tilsvarende det samme som om man kjørte tre biler hver dag.

Problemet med en slik tilnærming er likevel at denne tanken kun eksisterer i den vestlige verden, og i Kina. De delene av verden, hvor folk allerede ikke får mange barn. I de områdene av verden, hvor en slik tankegang kunne gjort en forandring, hvor folk fortsatt får lang flere barn, og hvor befolkningsveksten er den sterkeste, finnes ikke den samme aktivismen.

Det er vanskelig å finne enkle løsninger på denne utfordringen, men det er verdt å tenke over problemstillingen. Det kan godt hende at jorden snart er full og utslitt.